10 oktober 2013

Amerikaanse overheid Shutdown

De shutdown van de Amerikaanse overheid schaadt de geloofwaardigheid van de VS in de wereld en maakt dat mensen denken dat de VS hun zaakjes gewoon niet op orde hebben. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag op een persconferentie gezegd.

Ook zei hij dat hij het zogeheten budgetgevecht met de Republikeinen is aangegaan omdat 'we niet kunnen toestaan dat afpersen een routineonderdeel van onze democratie wordt'.
Eerder dinsdag belde Obama met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner om hem op te roepen een verhoging van het schuldenplafond in stemming te brengen, 'zonder daar ideologische voorwaarden aan te verbinden'.
Uiterlijk 17 oktober moeten de Verenigde Staten het schuldenplafond hebben verhoogd. Gebeurt dit niet, dan kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Dit zal volgens economen rampzalige gevolgen voor de wereldeconomie hebben. Hoofdeconoom van het IMF Olivier Blanchard waarschuwde dinsdag dat het niet-verhogen van het schuldenplafond waarschijnlijk leidt tot een recessie, of erger.
De Republikeinen eisen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond bezuinigingen en aanpassingen in de zorgwet van Obama, beter bekend als Obamacare. Obama zegt bereid te zijn te onderhandelen over Obamacare en over bezuinigingen, maar niet zolang daarbij de dreiging van het naderende schuldenplafond wordt gebruikt en zolang de shutdown voortduurt.

bronnen:
http://www.nieuws.nl/algemeen/20131008/Obama-shutdown-schaadt-onze-geloofwaardigheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten