13 november 2013

Dodental Filipijnen loopt nog steeds op


Afbeelding
Fotograaf: EPA

MANILLA (ANP) - Het dodental op de Filipijnen door de tyfoon Haiyan is opgelopen tot 2275. Dat hebben de rampenautoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land woensdag bekendgemaakt. Het officiƫle aantal dodelijke slachtoffers stond dinsdag op ruim 1770.
 
Volgens het Nederlandse Rode Kruis komen de hulpoperaties, voor zo ver de omstandigheden dat toelaten, steeds beter op gang. Vliegvelden komen weer in bedrijf en ook over zee is aanvoer weer mogelijk, nadat die eerder door een tropische depressie werd bemoeilijkt.
Volgens de hulporganisatie heeft het bieden van onderdak en het verstrekken van water, voedsel en medische hulp nog steeds de hoogste prioriteit. Ondanks de pogingen om de getroffenen te helpen, zijn sommige zwaar getroffen plaatsen echter nog altijd verstoken van hulp van buitenaf.
Toeristen
Dat geldt onder meer voor de bij toeristen populaire plaats Basey (50.000 inwoners) op het eiland Samar. De gemeente zou ruim 430 doden te betreuren hebben, en beklaagde zich er woensdag over dat ze er nog alleen voor staat.
De verwoestingen in de archipel strekken zich uit over een zeer groot gebied in de Filipijnen. Het gaat om het grootste gedeelte van de eilanden Samar (1,5 miljoen inwoners) en Leyte (2 miljoen inwoners) in het oosten van het land. De zwaar getroffen plaatsen Tacloban, Ormoc en Guiuan liggen op die eilanden
Cebu
Ook het noorden van het eiland Cebu is hard geraakt. Net als de bekende toeristenbestemming Coron, het noordelijke deel van de westelijke eilandengroep Palawan.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met 18 Nederlanders op de Filipijnen geen contact. Nog altijd melden zich mensen bij het ministerie die al een tijd niets meer van familie, vrienden of bekenden hebben gehoord.

Bronnen:
http://www.gelderlander.nl/algemeen/buitenland/dodental-filipijnen-loopt-op-1.4095300?ref=list_of_6_articles_image_title

Geen opmerkingen:

Een reactie posten